Sous Vide Pişirme Yöntemi
Sous Vide Pişirme Yöntemi Nedir?
Sous-vide ("suğ viğd" şeklinde telaffuz edilir.), Fransızcada "vakum altında" anlamına gelen, yiyeceklerin vakumlama yoluyla havası alınmış torbalar içinde su banyosunda çok hassas bir sıcaklığa getirip pişirme işlemini ifade eder.
Neden Sous Vide Kullanılmalı?
Geleneksel pişirme yöntemlerini kullanırken, ısı ve sıcaklık üzerinde kontrolünüz bulunmaz, dolayısıyla büyük parçaları pişirmek çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. Geleneksel pişirmede yiyecekler dışarıdan pişer ve yalnızca merkezde istediğimiz şekilde pişmiş küçük bir kısım olur, ayrıca et suyunu dışarıya bırakacağı için aromasını da kaybeder.
Sous vide pişirme, diğer pişirme teknikleriyle elde edemediğiniz sonuçları elde etmek için dolaşımlı hassas sıcaklık kontrolünü ve vakumlu torba kullanır. Hassas sıcaklık kontrolü ve vakumlu torba ile sous vide aşağıdaki avantajları sağlar:
-Dirilik. Eti hassas bir sıcaklıkta pişirirseniz, diriliğini koruyacaktır.
-Aroma. Etin suyu onun aromasıdır. Sous-vide eti sulu dolayısıyla aromalı ve yumuşak yapacaktır.
-Esneklik. Geleneksel pişirme, sürekli dikkat gerektirir. Hassas pişirme, gıdayı kesin bir sıcaklığa getirir ve tutar. Bu sayede az-çok pişmiş konularında endişelenmezsiniz.
Sous Vide Yöntemiyle Pişirilmiş Biftek - Geleneksel Yöntemle Pişirilmiş Biftek
Soldaki biftek, sous-vide yöntemiyle sabit 54 C derecede pişirilmiştir. Sağdaki biftek ise geleneksel yöntemle tavada pişirilmiştir.
Bu karşılaştırma ile Sous-vide yönteminin büyük avantajları daha net görülmektedir.