Mahallenin esnafı, önünden geçerken
mutlak bir selam verilen, hatta iki çift
laf etmeden geçilip gidilmeyendir.
Bakkallar, manavlar, kasaplar, hepsi
esnaftan çok komşu değiller midir?
Güvenirsiniz. Sadece ürün
alışverişinde bulunmazsınız.
Son yıllarda hizmet anlayışını
koruyup yenileyebilenler hala
ayaktalar. Yalçınsoy Et de bunun
Ankara’daki örneklerinden biri.
Yenimahalle’de bundan 72 yıl
önce ilk dükkanını açan, şimdi
de Bahçelievler ve Çayyolu’nda
sektördeki yenilikleri takip ederek
ve ürün kalitesinden taviz vermeden
hizmetini sürdürmektedir.
Çayyolu şubesinin başında 4. Kuşak
bir Yalçınsoy var. Çocukluğundan
beri babasının yanında, çıraklıktan
yetişen usta bir kasap.
Birçok işletme zincir mağazalarda
olmayı tercih ediyor ama mahallede
olmanın avantajları olduğunu
düşünüyorum, AVM’lerde değil de
mahallede olmanın avantajları
nedir?
İnsanların sizi tercih ediyor olması
bir kazanç. Kalite, güven, samimiyet,
sıcak konuşmalar. İnsanlar bize
sıkıntılarını anlatıyorlar, onlarla
yaşamı paylaşıyoruz. 72 yıllık bir
işletmeyiz biz. Mesela 55 yıllık
müşterimiz var, torununun bebeğine
bizden et almaya geliyorlar. 3 kuşağa
hizmet ediyoruz. Bu gerçekten
onur verici, güzel bir şey. Müşteriyi
tanıyoruz, nasıl et aldığını, neyi
sevdiğini biliyoruz, ona göre et
veriyoruz.
Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
Sürekli işin başında mısınız?
Sürekli işin başındayım.
Müşterilerimiz beni burada görmek
istiyorlar. Biz artık bir aile olduk.
Sabah 4’te kalkıyorum, akşam 8’e
kadar zevkle çalışıyorum. Bana
göre başarının sırrı emek, azim ve
fedakârlıktır.
Sabah 4’te mezbahaya gidiyorum,
etlerimizi seçiyorum. Eğer geç
kalırsam istediğim kalitede eti
alamam. Bazen 100 dananın içinden
sadece 1 tanesi istediğim kalitede
oluyor. O gün sadece onu alıyorum.
Görülüyor ki kasadan, tezgâha
kadar her aşamada siz varsınız.
Tabi tabi her aşamada varım.
Mezbahada et seçiminden, seçtiğim
etin müşterinin istediği gibi
hazırlanmasına ve sunulmasına
kadar.
Mesela et sürekli değişen bir şey
midir? Yoksa geleneksel midir?
Hem geleneksel hem de yeni. Zaten
bunu bir arada sentezlemeniz
gerekiyor. Mesela kuru yaşlandırma
sistemini kullanıyoruz, bu ülkemiz
için yeni bir sistem ama yurtdışında
yüzyıllardır uygulanıyor. Önemli
olan bunu en doğru, en düzgün
bir şekilde uygulayabilmek. Bizim
tezgahlarımızda yapmak istediğimiz
doğu batı sentezini bir araya
getirmek.
YALÇINSOY ET
Hüsamettin Yalçınsoy
Yalçınsoy Et ne zaman kuruldu?
Yalçınsoy Et 1945 yılında dedemiz
Osman Yalçınsoy tarafından
kuruldu. 1945’ten bugüne kesintisiz
72 yıl, 4 kuşaktır hizmet veriyoruz.
Bahçelievler’de 60 yıllık bir
mağazamız var. Çayyolu’nda da 4 yıl
önce açtığımız bir şubemiz var.
Aileniz 4 kuşaktır kasaplık yapıyor.
Peki siz nasıl başladınız?
Aslında ben Ankara Üniversitesi
Jeoloji mezunuyum ve Ufuk
Üniversitesi İşletme Bölümü’nde
yüksek lisans yaptım. Ama kasaplık
yapıyorum. Bizde tüm kuşaklar
çekirdekten yetişir. İnanın ilk adımımı
bile kasap dükkanında atmışım.
Daha 10 yaşındayken tezgâha
geçtim. Ortaokul, lise, üniversite,
yüksek lisans hayatım boyunca
her gün istisnasız bir şekilde kasap
dükkanına geldim. Burası bizim
hayatımız. Ben işimi çok seviyorum,
hani diyorlar ya: meslek aşkı. Gerçek
aşk budur. Şöyle anlatayım; babam
her sabah mezbahaya gitmek için 4’te
kalkar. Ben de daha 6-7 yaşındayken
her gece babamın ceketinin
cebinden dükkânın anahtarını
alır yastığımın altına koyardım,
sabah babam anahtarı alırken
beni uyandırsın, onunla beraber
mezbahaya gidebileyim diye. Bütün
derdim babamla beraber dükkânda
olabilmekti.
Aktif 2 şubeniz var, peki neden daha
fazla büyümeyi düşünmediniz?
Aslında 1995’e kadar 5 mağaza
olarak hizmet verdik. Bizim için en
önemlisi ette kalite, her şeye rağmen
bu kalitenin sürekliliğini sağlamak.
Yaptığımız işin her aşamasının
başındayız her şeyle birebir
ilgileniyoruz. Bu yüzden ailenin yeni
fertleri yetiştikçe şube sayını yeni
oluşumlarla arttırmayı hedefliyoruz.
İşletmemizde dry aged sistemine
başladığımız zaman bize birçok teklif
geldi. Mesela steakhouse restaurant
açmak gibi. Ama restaurant boyutu,
özellikle steakhouse çok farklı.
Biz yaptığımız işin “en iyi şekilde”
olmasını isteriz.